Windows 10 – Ett stort steg framåt

Giganternas avslöjanden om kommande produkter och lösningar avlöser varandra. Nyligen var det Apple som slog på stora trumman och visade upp sina nya produkter. Den 1 oktober var det ärkerivalen Microsofts tur att samla IT-branschen och journalistkåren för att avslöja hur de kommer att hjälpa oss till en bättre tillvaro, på och utanför jobbet framöver. Microsofts nyhet bär namnet Windows 10.

Microsoft och vi partners har ibland haft svårt att övertyga alla användare om fördelarna med Windows 8 och 8.1. För att övertyga någon om att en produkt är bra, och att den kommer effektivisera i arbetet, är förvirring inte är en vinnande väg att gå. Förvirring är just vad många användare upplevt i Windows 8. De som tagit Win 8 till sig, är de som insett att det egentligen är Windows 7 som anpassats även för enheter med touchfunktion. Lika många har tyvärr blivit mest förvirrade och frustrerade av att känslan av att de kastas mellan två helt skilda världar och system beroende på vilket program de startat. Detta har naturligtvis blivit ett bekymmer för Microsoft. Det har till och med pratats om att Windows 8 blir Microsofts fall.

Många har skojat om att man ska hoppa över varannan Windowsversion eftersom de inte blir någon succé. Om det stämmer är upp till varje användare att bedöma själv, men det är inte svårt att förstå vad som menas om man tittar i backspegeln.

MEN…nu händer det. Nästa generation av Windows väntar bortom horisonten. Det kommer inte heta Windows 9, vilket vore naturligt, utan Windows 10. De flesta får vänta på den nya versionen till slutet av 2015 då systemet tros vara färdigt för distribution. ”En första version”, Windows 10 Technical Preview, har dock redan blivit tillgänglig och den har vi börjat testa och utvärdera. Vi är glada över vad vi hittills sett.

Microsoft presenterade en mängd ändringar på sitt event. De har lyssnat på kritikerna och förstått varför många användare vänt Windows 8 ryggen. Man går nu tillbaka till det utseende vi sedan 90-talet vant oss vid. Vi får upp en startmeny genom ett enkelt klick på startknappen, och oavsett vilket program vi starar, startar det upp på skrivbordet! Där den klassiska pc-användaren (med mus och tangentbord) förväntar sig att det ska starta.

En stor positiv förändring från och med Win10 är att Microsoft kommer använda en och samma plattform för alla enheter. PC, touch-enheter, telefoner, spelkonsoler m.m. kommer samtliga byggas på samma plattform, Windows 10. Det lägger naturligtvis grunden för ett mer friktionsfritt samspel enheterna emellan än vad vi sett hittills.

Sist men inte minst, en glad nyhet för administratörer och superanvändare… CTRL C – CTRL V kommer äntligen fungera i Command Prompt;-)

Ta del av fler nyheter om Windows 10 på IDG, KLICKA HÄR (sidan öppnas i nytt fönster).

Microsoft går ut med nyheten i ett ovanligt tidigt skede. De är mycket tydliga med att produkten är långt ifrån klar och att saker kan komma att tas bort och läggas till fram till att den kommersiella utgåvan släpps. Anledningen är att de denna gång vill låta marknaden testa systemet och vara delaktiga i hur den färdig produkten kommer se ut och fungera. – Bra tänkt Microsoft

Splendit