FBI´s tips – Betala lösensumman

I Tech Worlds artikel om ransomware, gisslanprogram, kan vi läsa att FBI rekommenderar de drabbade att gå bedragarna till mötes och ge dem det de vill ha. Anledningen är att programmen nu är så välutvecklade att det inte går att komma runt dem. Har datorn smittats och alla filer krypterats finns det ingen annan utväg. Betala lösensumman.

För den som inte är bekant med begreppet ransomware handlar det om virus där bedragarna kräver dig på pengar för att du ska få tillbaka herraväldet över din dator och dina filer. Enkelt beskrivet tar de din dator och dina filer som gisslan. Det mest kända är det så kallade ”Polisviruset”. Användaren får upp ett meddelande på skärmen som ska se ut som att det kommer från polisen. Det står att användaren blivit bötfälld för brott mot upphovsrättslagen och copyright, att datorn nu är låst men att den mot betalning blir upplåst. Just Polisviruset har dock varit ganska harmlöst och har i de flesta fall gått att ta bort.

De virus FBI syftar på är betydligt mer avancerade och i princip omöjliga att ta bort. Därför rekommenderar de helt enkelt användarna att betala bedragarna om du måste ha tillbaka dina filer. Svenska myndigheter delar naturligtvis inte denna åsikt. Att låta bedragarna vinna och att finansiera den kriminella världen kan aldrig vara rätt väg att gå.

Men… För den som utsätts är det dock inte så enkelt. Vad som är moraliskt rätt råder det knappast tvivel kring. Men när du som offer står inför valet att antingen betala 300 kr och få tillbaka ditt företags bokföring eller familjens alla foton, eller att vara en god och moralisk medborgare och kämpa mot brottsligheten, ja då är det svårt att klandra den som väljer att betala.

Behöver det vara så här hopplöst. Går det att undvika gisslandramat? Svaret är ja.

  1. Ta, en gång för alla, ett grepp om dina backuprutiner. Se till att du alltid har en färsk backup på alla dina filer. Då är det inte hela världen om du måste installera om datorn.
  1. Se till att ha ett bra och uppdaterat antivirus. Det är ingen garanti, men skyddar dig mot mycket.
  1. Säkerställ regelbundet att alla dina program är av senaste version. Klicka inte bort uppmaningarna om att uppdatera. Följ rekommendationerna och installera uppdateringarna!
  1. Var inte naiv. Tänk efter. Är det trovärdigt att Postnord mailar en zip-fil som du ska klicka på?

Saker kan inträffa även när man gjort allt rätt men väldigt mycket går att undvika med enkla rutiner!

 

Splendit