En stor hackervåg breder ut sig och många drabbas hårt

Vår sårbarhet har senaste tiden blivit smärtsamt tydlig. Vi blir dagligen kontaktade, främst av företag men även av privatpersoner som utsatts för olika former av virusangrepp och hackerattacker. Det rör sig främst om ransomware men även om så kallad Spoofing (enkelt uttryckt mailkapning).

Av fullt förståeliga skäl är alla lika bedrövade och det är lätt att förstå varför. För dig som företagare, att inse och förstå konsekvenserna av att företagets affärssystem krypteras. För dig som privatperson, att inse det tragiska i förlusten av alla familjens foton och filmer på barnen.  Enda sättet att låsa upp affärssystemet eller få tillbaka familjens foton är att betala en lösensumma i valutan BitCoin. Pengar som går direkt till undre världen eller i värsta fall terrornätverk.

Vi vill uttryckligen betona allvaret i detta. Alla de som redan drabbats förstår vad vi menar, och de önskar att de kunde dra tillbaka klockan och ändra på tidigare fattade beslut. Beslut om att chansa på att det inte drabbar dem. De önskar att de kunde omvärdera beslutet om att backup till en extern hårddisk eller annan lokal backuplösning är tillräckligt bra för dem, eller att budgetvarianten av antiviruset är gott nog.

De flesta av oss är inte vana vid detta. Uppvuxna i tron om att det goda vinner och att vi har myndigheter och ett juridiskt skyddsnät som räddar oss. Spelreglerna har ändrats. Det gäller inte längre. När du drabbas kan ingen hjälpa dig att komma ur detta på ett bra sätt. Ingen!

Vi uppmanar alla som är osäkra på om deras backuplösning är tillräcklig, eller om de gjort vad de kan för att undvika katastrofen, att höra av sig till oss eller till sin IT-partner.

Vi kan inte stoppa kriminaliteten men vi har flera verktyg som gör att konsekvenserna blir obetydliga om eller när du drabbas. Är skadan redan skedd är det dock för sent. Agera nu!

Splendit