Byt ut XP

Tillhör du dem som fortfarande har datorer med Windows XP på, kan denna information vara värdefull. Microsoft upphörde med supporten för Windows XP den 8 april 2014.

Att supporten upphört innebär att inga fler uppdateringar görs eller skickas ut från Microsoft. Den automatiska uppdateringstjänsten Windows Update har fram till idag försett din dator med uppdateringar som innehållit säkerhetsuppdateringar vilka skyddar din dator mot skadliga virus, spionprogram och annan skadlig kod som kan stjäla personliga uppgifter.

Windows Update installerar även de senaste programuppdateringarna som förbättrar Windows stabilitet samt nya drivrutiner för maskinvaran och en del annat.

Att Windows XP varit ett fantastiskt operativsystem, råder det ingen tvekan om. Men både Windows 7 och Windows 8.1 är värdiga efterträdare. Även om du känner att XP fortfarande fungerar bra för dig och din verksamhet, löper du risk att utsättas för otrevliga angrepp. Det är därför viktigt att agera på det ena eller andra sättet.

För att göra något åt detta står du inför två alternativ.

  1. Antingen köper man ett nytt Windows, förutsatt att hårdvaran klarar av det. Windows 7 säljs inte som box-licens längre därför blir det Windows 8.1.
  2. Man köper ny dator och får nytt Windows på köpet (medföljer alla nya datorer numera, finns med både Windows 7 och 8.1). Detta alternativ är att föredra för de flesta. Om man har Windows XP är sannolikheten stor att det är installerat på en äldre dator. Man måste då bedöma om det är värt både möda och pengar att installera om den.

För dig med branschspecifika program som inte stödjer operativsystem nyare än XP, är det viktigt med en handlingsplan. Genom att undvika att använda just de datorerna till vissa saker kan man åtminstone minimera riskerna.

Splendit